Kiedy wektor jest prostopadły a kiedy równoległy do płaszczyzny?
Bartek: Witam serdecznie,
W jaki prosty sposób mogę sprawdzić czy np wektor v=(−1,2,−3) jest równoległy lub/i prostopadły
do płaszczyzny x−2y+3z+1=0?
13 wrz 18:34
Adamm: odczytujesz z równania płaszczyzny wektor do niej normalny
n=[1; −2; 3]
v=−n
więc v jest wektorem normalnym tej płaszczyzny, czyli do niej prostopadłym
13 wrz 18:37
Bartek: oo super, dziękuje bardzo!
A kiedy będzie równoległy i/lub prostopadły?
Niestety miałem to rok temu i już słabo pamiętam :<
13 wrz 18:45
Bartek: W sumie, to raczej nie może być jednoczenie prostopadły i równoległy, może że to magia jakaś.
Jak będzie z tym równoległym?
13 wrz 18:50
Adamm: będzie prostopadły do płaszczyzny jeśli wektor normalny tej płaszczyzny jest do niego
równoległy
będzie równoległy kiedy wektor normalny do tej płaszczyzny jest z nim prostopadły
13 wrz 18:51
Bartek: Czyli równoległy by był gdyby v=n?
13 wrz 18:56
Adamm: wtedy też byłby prostopadły
równoległy by był na przykład
(2; 1; 0)
bo (2; 1; 0)•n=0
13 wrz 18:59
jc: Bartek, ile to jest i/lub ?
13 wrz 19:07
Bartek: W zadaniu było, czy wektor jest jednocześnie prostopadły i równoległy, ale nie zastanowiłem się
i według mnie nie może być takiej opcji, mam racje?
Kontynuując, jeżeli iloczyn skalarny jest równy ZERO to wtedy jest równoległy?
A kiedy wektor by nie był ani równoległy i prostopadły?
13 wrz 19:10
Adamm: nie wiem jak sprawa ma się z wektorem zerowym
więc wykluczam go z naszej dyskusji
nie może być że 2 wektory są jednocześnie równoległe i prostopadłe (tak samo z
płaszczyzną i wektorem)
jeśli iloczyn skalarny wektora nam danego v, i wektora normalnego do płaszczyzny n,
jest równy 0, to te wektory są prostopadłe
a co za tym idzie v i ta płaszczyzna są równoległe
wektor v nie byłby ani prostopadły ani równoległy do płaszczyzny, wtedy
gdy nie byłby ani równoległy ani prostopadły do jej wektora normalnego n
czyli gdyby dla każdego k∊ℛ\{0} było v≠k*n oraz n•v≠0
13 wrz 19:31
Bartek: Dziękuje bardzo!
Tak w skrócie, czy mogę zapamiętać i sprawdzi się to w większości przypadków, że dany wektor
jest równoległy do płaszczyzny gdy:
n * v = 0, a gdy: v * k = n jest prostopadły?
A gdy nie spełnia żadnego warunku to nie jest ani prostopadły ani równoległy?
13 wrz 20:07
Adamm: tak
sprawdzi się to dla każdego v≠0
13 wrz 20:09
Bartek: Wielkie dzięki, super super super!
Bardzo mi pomogłeś, życzę udanego wieczoru
13 wrz 20:11