Optymalizacja
Opty: Mam rozwiązań metodą graficzną zadanie z optymalizacji.
2x2 − 2x1 → max
x1 − x2 ≥ 1
0,5 x1 − x2 ≥ −1
xj ≥ 0 , j=1,2
13 wrz 17:11
mat: no to rysuj!

x
2=x
1 − 1
x
2=0.5x
1+1
(x
2 to jakby y, x
1 to x jak mamy y=ax+b)
13 wrz 17:15
Adamm:

f(x
1, x
2)=2x
2−2x
1
musimy mieć jak najwięcej x
2, i jak najmniej x
1
więc maksimum będzie gdzieś albo na prostej
x
2=x
1−1 dla x
1∊<1;4> albo na x
2=0,5x
1+1 dla x
1∊<4;
∞>
f(x
1, x
1−1)=−2
f(x
1, 0,5x
1+1)=−x
1+2 <− największe dla x
1=4 i równe −2
czyli f osiąga swoje maksimum dla x
1∊<0;4>, x
2=x
1−1 które wynosi −2
13 wrz 17:18
Adamm: za drugim razem napisałem <0;4>, oczywiście pomyłka i miało być <1;4>
13 wrz 17:20
Opty: nie rozumiem tego opisu wyboru maksimum
13 wrz 17:21
Adamm: pomyśl sobie tak
masz jakieś x1 (dali ci)
i jak wybierzesz x2 żeby 2x2−2x1 było największe?
no oczywiście, x2 musi być jak największe i kropka
dlatego właśnie te 2 proste sprawdzamy
13 wrz 17:28