kąt
olkusz:

Dany jest prostokąt ABCD. EC=AB oraz BP=
√72 ,EP= 3
√2. Oblicz kąt PEC
13 wrz 16:44
Małyśmieszek: Ktoś ma jakiś pomysł? Sam się zastanawiam co tu można użyć.
13 wrz 19:33
Jurek:
chyba "oblicz miarę kąta PEC", a nie "oblicz kąt"
13 wrz 19:38
olkusz: no tak oblicz "miarę kąta". Nikt nie potrafi?
13 wrz 21:33
kasia:
skąd masz takie zadanie?, Czy taki jest rysunek w książce?
13 wrz 22:23
olkusz: Tak taki był rysunek
14 wrz 06:44
kochanus_niepospolitus:
√72 =
√9*4*2 = 6
√2
z tw. Talesa
a | | a+b | | a | | a+b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ b = 2a |
3√2 | | 3√2 + 6√2 | | 3√2 | | 9√2 | |
analogicznie: 3x = y
z tw. Pitagorasa:
a
2 + x
2 = (3
√2)
2 −> a =
√18 − x2 ; gdzie x∊(0, 3
√2)
14 wrz 10:19
kochanus_niepospolitus:

Jak dla mnie to brakuje nam jakiejś jednej danej.
Z tymi danymi zadanie jest nie do rozwiązania.
Zarówno
niebieski jak i
beżowy prostokąt + EC spełniają warunki zadania.
Mała niedokładność (AB i CD powinny być nieznacznie dłużej, tak aby punkt C był punktem
wspólnym prostokąta i łuku) wynika z ograniczeń wynikających z rysowania w edytorze.
14 wrz 10:29
kochanus_niepospolitus:

Skoro wykazałem, że takich sytuacji będzie nieskończenie wiele ( o ile x∊(0, 3
√2) ) to
spojrzymy na dwa wybrane przypadki i sprawdzimy, czy kąt aby na pewno się będzie różnił:
1) niech x =
√2
w takim razie a =
√16 = 4
| x | | √2 | |
tg γ = |
| = |
| −> γ ≈ 19.47o |
| a | | 4 | |
| a | | 4 | | 2√2 | |
tg β = |
| = |
| = |
| −> β ≈ 43.31o |
| y | | 3√2 | | 3 | |
α = 90 − β − γ ≈ 27.22
o
2) niech x = 3
w takim razie a =
√9 = 3
| x | | 3 | |
tg γ = |
| = |
| = 1 −> γ ≈ 45o |
| a | | 3 | |
| a | | 3 | | 1 | |
tg β = |
| = |
| = |
| −> β ≈ 18.43o |
| y | | 9 | | 3 | |
α = 90 − β − γ ≈ 26.57
o
Różnica kąta α jest większa od błędu przybliżeń. Czyli wartość kąta α zależna jest od 'x' a co
za tym idzie, od jednego z wymiarów prostokąta.
14 wrz 11:43
olkusz: | BP−EP | |
kolega mi podał że tyle tgx=( |
| )1/2 ale nie wiem skąd on to wziął |
| BP+EP | |
14 wrz 15:44
kochanus_niepospolitus:

no to rozpiszmy to i zobaczymy do czego dojdziemy:
sin2x | | BP−EP | |
| = |
| |
cos2x | | BP+EP | |
EP(sin
2x+cos
2x) = BP(cos
2x −sin
2x)
1 | |
| = cos(2x) −> 2x = 60o −> x = 30o |
2 | |
a teraz patrzymy na rysunek (konstrukcja spełnia założenia zadania):
α = 45
o
z tw. Talesa:
a więc: a = y−x = 2x
| y−x | |
sin45o = |
| −> x = 3 |
| 6√2 | |
z tw. Talesa:
jako, że α = 45
o to b = 2x = 6 ... stąd a = 3
| a | | 3 | | 1 | |
tg β = |
| = |
| = |
| −> β ≈ 18.43o |
| y | | 9 | | 3 | |
γ = 90 − α − β = 45 − β
< 30
o
Więc nie ... to nie jest dobra odpowiedź.
Zapewne coś jeszcze było podane, co powodowało, że był to KONKRETNY prostokąt.
14 wrz 16:47
olkusz: A czy można tak

Niech a=PE=3
√2 więc BP=2a. Niech y=AB oraz M środek BP. Trójkąty BMC, PMC są równoramienne z
kątem x= MBC=BCM ,wiec y=2acosx Z twierdzenia kosinusów dla BCE mamy 2y
2(1+cos 2x)=9a
2.
14 wrz 17:32
kochanus_niepospolitus:

a niby dlaczego:
∡x = ∡MBC

dlaczego przyjmujesz, że EC = CB

Czyli, że mamy tutaj kwadrat, skoro sam wyraźnie zaznaczyłeś, że mamy prostokąt.
14 wrz 17:39
kochanus_niepospolitus:
gdyby to był prostokąt, ale EC = CB (a nie EC = AB) to faktycznie ∡x = 30o
14 wrz 17:49
kochanus_niepospolitus:
I można by było łatwo to policzyć (na pewno nie byłby potrzebny taki potworny tanges do
wyliczenia
14 wrz 17:50