matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działanie. wyrażenia wymierne
Smutny słaby uczeń:
1
x
2
(x+1−
):(x−
)
1−x
x−1
13 wrz 15:43
M:
24 mar 06:04
N:
@ M a może sam byś to rozwiązał ? z samego rańca ........co?
24 mar 16:31
Jolanta:
(1+x)(1−x)=1−x
2
1−x
2
−1
x
2
−x−x
2
−x
2
x−1
(−x*x)
(−1)(1−x)
:
=
*
=
*
=−x
1−x
x−1
1−x
−x
1−x
−x
24 mar 18:37
Qbuś:
moźna i tak:
1
(x+1 −
) * (x−1)
1−x
x
2
− 1 + 1
=
= −x
x
2
(x −
)*(x−1)
x−1
x
2
− x − x
2
24 mar 22:22