Ciąg arytmetyczny w bloku mieszkaniowym
Jahu: W bloku jest wysoki parter i 10 pięter. Wchodząc na trzecie piętro pokonujesz 47 stopni, a na
szóste 83 stopnie. ile stopni pokonasz wchodząc na parter?
13 wrz 12:31
Jerzy:
oblicz : a
1 i r
A
1 − ilośc stopni na parter.
13 wrz 13:02
'Leszek: x− ilosc stopni parteru
y − ilosc stopni kondygnacji
x + 3y = 47
x+ 6y = 83
z tego ukladu rownan x = 11 y = 12
Tu nie ma zadnego ciagu arytmetycznego ! !
13 wrz 13:05
Jerzy:
Jest ciąg arytmetyczny , począwszy od parteru: a1 = 11 i r = 12
13 wrz 13:08
'Leszek: Jerzy , przeciez kazda kondygnacja ma taka sama ilosc stopni !
13 wrz 13:09
Jerzy:
Nie Leszek ...wysoki parter ma 11 stopni , a pomiędzy pietrami mjest 12 stopni:
III pietro = a1 + 3*12 = 47
VI pietro = a1 + 6*12 = 83
13 wrz 13:12
'Leszek: Czyli ciag arytmetyczny nie stanowia ilosci stopni , a ilosci pokonywanych stopni od poczatku
az na dane pietro ?
Wydaje mi sie ze to tylko komplikuje sposob rozwiazania zadania , podany przeze mnie
sposob bardziej daje przekonujace rozwiazanie dla ucznia , ale to jest rzecz gustu !
13 wrz 13:18
Jerzy:
Jasne ,że Twoje rozwiązanie jest prostsze , ale i moje można było też zapisać prościej:
( bez kombinowania z sumami ciągu arytmetycznego)
a
1 + 3r = 47
a
1 + 6r = 83 ,
czyli tak , jak Twoje
13 wrz 13:42
'Leszek: Ok , Jerzy , wlasnie nalezy wedlug mnie pokazywac uczniom rozne sposoby rozwiazywania
zadan z matematyki , wedlug mnie to jest najbardziej pasjonujace ! !
13 wrz 15:08