Całka ogólna i szczególna.
RaBarbar: Czy funkcja y=e
2x+7 jest całką szczególną równania y'=2y−6. Jak wygląda całka ogólna tego
równania?
Chcę zrozumieć mechanizm tego zdania

co się dzieje po kolei

Będę wdzięczna za instrukcje
13 wrz 10:31
Jerzy:
y' = 2ex ≠ 2y − 6
13 wrz 10:34
Jerzy:
Nie tak ...
y' = 2e2x
2e2x = 2*e2x + 7 − 6 = 2e2x + 1 równaie sprzeczne.
13 wrz 10:37
Jerzy:
Oczywiście tam ma być: 2e2x
13 wrz 10:40
Blee:
Jerzy ... nie +7−6. Tylko winno byc +14−6 po podstawieniu, co nie zniemia faktu ze nie jest to
sprzeczne
13 wrz 10:41
RaBarbar: 2e
2x to całka ogólna równania? Czyli 2e
2x =y
13 wrz 10:41
Jerzy:
Tak ...14 − 6
13 wrz 10:42
RaBarbar: A można chronologicznie prosić przebieg zadania− będzie mi łatwiej zrozumieć 😉
13 wrz 10:43
Jerzy:
Całka ogólna to rodzina funkcji z dokladnością do stałej.
13 wrz 10:43
Jerzy:
ln|2y − 6I = 2x + C
1
2y − 6 = e
2x + C1
2y = C
2*e
2x
y = C*e
2x , to jest całka ogólna tego równania.
13 wrz 10:51
RaBarbar: A gdyby obie strony równań się zgadzały? Tzn że funkcja y jest całką szczególną y'?
13 wrz 10:53
Jerzy:
Tak, jeśli po podstawieniu obie strony są takie same, to to jest całka szczególna.
13 wrz 10:54
RaBarbar: A czy to przypadek że uzyskany wynik za pomocą obliczania pochodnej z (e
2x+7)' jest taki
sam
13 wrz 10:55
Jerzy:
W jakim sensie "taki sam" ?
13 wrz 10:58
RaBarbar: Całka ogólna równania z Twoich obliczeń jest identyczna jak wynik pochodnej z tego samego
równiania czy to analogiczny sposób uzyskiwania całki ogólnej tego równania? Czy to po prostu
przypadek
13 wrz 11:01
RaBarbar: Bo (e2x+7)'=2e2x
13 wrz 11:03
RaBarbar: Aaahaa czyli liczba stojąca przy e to stała C z postaci ogólnej całki?
13 wrz 11:04
Jerzy:
Co to znaczy pochodna równania ?
13 wrz 11:05
RaBarbar: Błąd logiczny − pochodna wyrażenia (e2x+7)'
13 wrz 11:07
Jerzy:
OK. (e2x + 7)' = 2e2x
13 wrz 11:08
RaBarbar: Tak 🙂 i czy te obliczenia są równoważne dla otrzymywania całki ogólnej?
13 wrz 11:10
Jerzy:
Rozwiązywanie równania różniczkowego to wyznaczanie całki ogólnej tego równania ,
czyli rodziny funkcji spełniajacych to równanie.
13 wrz 11:16