pilna pomoc ! ekstrema
sed: w półokrąg o promieniu 1 wpisano prostokąt ABCD, oblicz boki prostokąta tak aby pole było jak
największe
12 wrz 23:41
Adamm:

P=sinα
pole będzie największe dla α=π/2
wtedy boki prostokąta to
√2/2 oraz
√2
12 wrz 23:45
sed: zadanie należy zrobic z pochodnej
12 wrz 23:48
Adamm: niczego takiego nie ma w poleceniu
12 wrz 23:49
sed: ale taki to dzial nie potrafie ułozyc załozenia zeby zrobic pochodna
12 wrz 23:51
Adamm: niech boki to x, y
1>x>0, 1>y>0, x+y>1
y=√1−x2 z tw. Pitagorasa
P=x√1−x2=√x2−x4
g(x)=x2−x4 <− liczysz ekstrema dla 1>x>0
13 wrz 00:07
Adamm: y=2√1−x2
chociaż zupełnie nic to nie zmienia
13 wrz 00:10
Adamm: no i
2>y>0, 2x+y>1
13 wrz 00:10
sed: ok ale czy połowa podstawy = wysokosci prostokata? nie prawda?
13 wrz 00:11
sed: mozesz to dokłądnie policzyc z rozwiązaniem mam kilka obiekcji a potrzebuje to jutro na 7:10 na
spr
13 wrz 00:13
Adamm: sam sobie to licz
13 wrz 00:15
Parys:

0<a<1 i 0<b<1
a
2 + b
2 = 1, b =
√1 − a2
P = 2ab, P = 2a*
√1 − a2, P =
√−4a4 + 4a2
P jest największe wtedy gdy funkcja f(a) = −4a
4 + 4a
2 osiąga maksimum
| | √2 | | √2 | |
f'(a) = −16a3 + 8a = −16a(a − |
| )(a + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
maksimum dla a = |
| , wtedy b = a |
| | 2 | |
13 wrz 00:15
sed: Dzięki PArys

,
Adamm jak masz problem sam ze sobą to idz spac
13 wrz 00:20
Adamm: spytałeś się czy ci to policzę
to ci odpowiedziałem
13 wrz 00:22
sed: ja tak samo liczyłem i 45 minut licze pododną ale z pierwiastiem i tu nie mogło mi wyjść,
dlaczego w pochodnej opuszczamy pierwiastek zamiast (....)1/2 i jazda...
13 wrz 00:23