funkcja kwadratowa
kasia123: Dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji f należy do podanego przedziału:
f(x) = (m−1)x2 + 3mx + 4 + 2m, (−nieskończoność,0)
Oczywiście należy rozpatrzyć sytuację, a>0 i q<0
Ale czy nie powinno się też rozpatrzyć sytuacji, gdy a<0 i delta<0 ?
+ nie uważacie, że polecenie można też przez przypadek zrozumieć źle, że do tego przedziału ma
należec p, a nie q?
12 wrz 23:13
Janek191:
a > 0 i q < 0
Δ = 9 m
2 − 4*(m −1)*( 2 m + 4) = ...
| | − Δ | |
q = |
| < 0 ⇒ − Δ < 0 ⇔ Δ > 0 |
| | 4 a | |
itd.
12 wrz 23:30
kasia123: Napisałam, że o tym wiem. Zastanawia mnie ten drugi przypadek, gdy a<0, delta < 0
12 wrz 23:39
kasia123: Czy wtedy mówi się, że wartość najmniejsza nie istnieje i tyle? Ale jednak ta −nieskończoność w
przedziale..
12 wrz 23:40
kasia123:
13 wrz 17:02
Blee:
A dlaczego a=0 i b>0 nje rozpatrujesz
13 wrz 17:14
Blee: Dobra ... zle zrozumialem tresc zadania
13 wrz 17:17
Jerzy:
Przy takim zapisie przedziału jest brak rozwiązań.
13 wrz 17:43
Jerzy:
Ja też źle przeczytałem
13 wrz 17:45