ekstrema
sed: Wyznacz najwieksza wartosc pola prostokata, ktorego dwa wierzcholki leza na paraboli
y=x2−4x+4, a dwa pozostale na cieciwie paraboli wyznaczonej przez prosta y=3.
12 wrz 22:42
Janek191:

P(x) = 2*(x − 2)*( 3 − f(x)) = ( 2 x − 4)*( 3 − ( x
2 − 4x + 4)) = (2 x − 4)*( − x
2 + 4 x − 1)
P(x) = − 2 x
3 + 8 x
2 − 2 x +4 x
2 − 16 x + 4 = −2 x
3 + 12 x
2 − 18 x + 4
więc
P '(x) = − 6 x
2 + 24 x − 18 = 0 ⇔ − x
2 + 4 x − 3 = 0 ⇔ x = 3
12 wrz 22:58
sed: ok ale mam pytanie tez mi tak wyszło
ale skąd bok x −2 nie mogę pojąć
12 wrz 23:18
Janek191:
2*(x − 2)
p = 2 − odcięta wierzchołka paraboli
12 wrz 23:20
Janek191:
x = 2 − oś symetrii paraboli
12 wrz 23:20
sed: pomożesz prosze z ostatnim dzis? zaraz wrzuce
12 wrz 23:38
sed: w półokrąg o promieniu 1 wpisano prostokąt ABCD, oblicz boki prostokąta tak aby pole było jak
największe
12 wrz 23:40
Janek191:

Mamy
x
2 + y
2 = 1 ⇒ y
2 = 1 − x
2 ⇒ y =
√ 1 − x2 , gdzie x ∊ ( 0, 1)
Pole prostokąta ABCD
P(x) = 2 x*y = 2 x*
√1 − x2 =
√ 4 x2 − 4 x4
więc
| | 8 x − 16 x3 | | 2 x − 4 x3 | |
P '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ 2 x = 4 |
| | 2 √4 x2 − 4 x4 | | √x2 − x4 | |
x
3 ⇔
| | 1 | | √2 | |
⇔ 1 = 2 x2 ⇔ x2 = |
| ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Boki prostokąta mają długości:
a =2 x =
√2
b = y = 0,5
√2
===============
13 wrz 07:59