Funkcja liniowa
kasia123: 1) Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f:R−>R danej wzorem f(x)=|||x|−1|−1|. Funkcja
g:R−>R dana jest wzorem g(x)=||2x|−2|. Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji f i g?
Moje pytanie do tego zadania: czy można je rozwiązać wyłącznie graficznie? A jeśli sposób
algebraiczny też jest możliwy to czy warto się za niego zabierać?
2) Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczb o
przeciwnych znakach?
Moje pytanie: czy to zadanie również należy rozwiązać graficznie?
3) f(x) = |x2 − 4| − |x+2| , czy mogę tutaj zrobić oś z miejscami 2 oraz −2 i wtedy rysować
wykres w przedziałach? Plus co mam robić, jeśli x=−2 jest miejscem zerowym obu funkcji i dla
jednej w wartości bezwzględnej jest wartość dodatnia, a w drugiej ujemna? Jak mam wtedy
wyznaczyć przedział?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
12 wrz 22:36
kasia123: ponawiam pytanie
13 wrz 17:02
5-latek: x2−4≥o dla x∊(−∞,−2>U<2,∞)
x2−4<0 dla x∊(−2,2)
TO do zadania nr 3
zadanie nr 1 i nr 2 graficznie bym rozwiazywal
13 wrz 17:09
kasia123: dzięki!
13 wrz 17:23