ekstrema
sed: Rozważamy wszystkie prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku AB, gdzie A = (−1, 4) i
B = (1, 4), a pozostałe dwa na paraboli o równaniu y = 2x² + 2 (zobacz rysunek). Wyznacz
wymiary tego z prostokątów, który ma największe pole. Oblicz to pole.
12 wrz 21:33
Janek191:
12 wrz 21:45
Janek191:
P(x) = 2*x*( 4 − f(x)) = 2 x*( 4 − ( 2 x
2 + 2)) = 2 x*( 2 − 2 x
2) = 4 x − 4 x
3
więc
| | 1 | | √3 | |
P '(x) = 4 − 12 x2 = 0 ⇔ x = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
12 wrz 21:52
12 wrz 21:54