Pan nowak, zadania do ukladu równań
jackson: Pan Nowak w 200 roku ulokował swe oszczędnosci w kwocie 2000 złotych, w dwoch bankach. W
pierwszym banku oprocentowanie w stosunku rocznym wynosiło 12 %( z roczna kapitalizacja
odsetek), w drugim 10 %( z polroczna kapitalizacja odsetek). Po roku pan Nowak zlikwidował
obie lokaty. Kwota odsetek jaką w sumie naliczyły banki( w 2000 roku nie bylo podatku od
odsetek), wynosila 215,50 zl.a) jaka kwote wplacil pan nowak do kazdego z bankow?
b) w ktorym banku było wyzsze oprozentowanie lokaty?
x+y=2000
0,12x+(tuniewiem)y=215,50
Mozecie powiedziec ile bedzie oprocentowania w tym drugim, nie mam pojecia jak to przedstawic
10% /pol roku.
W odpowiedziach pisze ze po 6 miesiacach 0,05 i potem 0,1025 ale jak to wyszlo im
12 wrz 21:19
Janek191:
Od 200 roku pewnie mu dużo urosło
12 wrz 21:20
Blee:
Nie wiedzialem ze w roku 200 byly zlotowki jako waluta
12 wrz 21:20
jackson: Zaszla pomylka w 2000roku
12 wrz 21:21
jackson: 0,05 to rozumiem bo to 5 procent co pol roku ale jak to 0,1025 ? to jakos dodali czy pomnozyli
12 wrz 21:25
Blee:
Masz oprocentowanie 10% z odsetkami co pol roku czyli co pol roku liczone sa 5% odsetki od
kwoty posiadanej na koncie (czyli lacznie z tymi juz naliczonymi odsetkami), wiec w skali roku
bedzie to:
(1.05)2 − 1 = 0.1025 = 10.25% w skali roku
12 wrz 21:26