a
ciekawy: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2−4|=m2+1 ma dwa różne rozwiązania?
narysowałem wykres |x2−4|
mam problem z odczytaniem kiedy na tym wykresie są "dwa różne rozwiązania"
wydaje mi się że dla m2+1=0 ⋀ m2+1>4 (lecz na innej stronie m2+1=0 nie jest brane pod
uwagę, dlaczego?)
12 wrz 21:14
Adamm: masz rację
pewnie dlatego nie biorą pod uwagę m2+1 bo i tak m2+1≥1, więc taka nierówność
zachodzić nie może
12 wrz 21:18
Janek191:
m2 + 1 > 0 dla m ∊ ℂ
12 wrz 21:18
Blee:
Nie jest poniewaz: m2+1 ≥ 1. (Bo m2 nie jest ujemne).
Wiec albo bierzesz to pod uwage i w nastepnym kroku dojdziesz do tego wniosku albo od razu ten
wniosek piszesz
12 wrz 21:19
ciekawy: myślałem że błędnie interpretuję wykres dlatego wolałem się upewnić

dziekuję
12 wrz 21:20