Przekształcenia funkcji wykladniczej
Michał:
![rysunek](rys/133583.png)
Hej mam problem z zadakami, odnośnie przekształceń funkcji wykładniczej, gdyby ktoś mógł
mi to rozwiązać, pomóc :< byłbym mega wdzięczny.
1.1
f(x)=|1−2
x−2|
Ja to robie tak...
=|−2
x−2+1|
I teraz coś, co chyba nie rozumiem czyli co z tą wartością bezwzględną? Zwykle jak miałem tego
typu
wykres to robiłem −f(x) a potem go obracałem i było dobrze (bo a
x ⇒ a>0/{1} dla tego
obracałem)
Tutaj mam wartość bezwględna i chyba nie potrafie tego dobrze rozpisać...
Normalnie robilbym tak
−f(x)=2
x−2−1 (bah rysuje to co narysowałem na rysunku)
I odwracam, odczytuje to o co proszą i jest oki. Jednak w tym przykładzie jak zerkam do
odpowedzi to okazuje się że mój wykres −f(x) jest tym prawidłowym, nie obracają go.
Wniosek... Mam błąd w rozumowaniu, prosiłbym o rozjaśnienie mroków mojego mózgu, gdyby
ktoś miał czas i ochotę
![emotka](emots/1/mruga.gif)
1.2
Mamy funkcje f(x)=|(
12)
x−1|
(narysowanie tej funkcji nie stanowi problemu)
Problem to podanie liczby rozwiązań równania w zależności od parametru m f(x)=m
(Nie wiem jak to rozumieć... jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć )
| |f(x)−1| | |
No i nie wiem jak naszkicować wykres funkcji y = |
| |
| f(x)−1 | |
Gdyby ktoś mi pomógł rozwiązać te dwa przykłady byłbym mega wdzięczny
12 wrz 20:38
Mila:
![rysunek](rys/133585.png)
f(x)=|1−2
x−2|
f(x)=|−2
x−2+1|
1)
g(x)=2x→T
[2,0]⇒otrzymujesz wykres
h(x)=2x−2→S
OX otrzymujez wykres :
⇒
s(x)=−2x−2→teraz →T
[0,1] ⇔
p(x)=1−2x−2
Teraz narysuję w nowym układzie wsp.
12 wrz 20:51
5-latek:
![rysunek](rys/133587.png)
y= |1−2
x−2|
1 rysujesz y= 2
x (czarny
2 odbijasz y= 2
x wzgledem osi OX i masz y=−2
x (szary
3. y=−2
x przesuwasz o 2 jednostki w prawo i masz y=−2
x−2 (czerwony
4 y=−2
x−2 przesuwasz po osi OY o jedna jedostke w gore i masz y=−2
x−1+1 (czyli 1−2
x−2
(nie bieski
Teraz y=|1−2
x−2 | (zielony
na wykres y=1−2
x−2 nakladsz wartosc bezwzgledna (wiec to co pod osia oX wedruje na gore
to co nad osia zostaje .
12 wrz 20:54
Mila:
p(x)=1−2x−2→S
OX dla tej części wykresu co leży pod osią ⇒
f(x)=|1−2x−2|
12 wrz 20:55
5-latek: Dobry wieczor
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie widzialem Twojego wpisu
12 wrz 20:56
Mila:
![rysunek](rys/133588.png)
2)
f(x)=m
♦ m<0 brak rozwiązań [np wykres m=−1 nie przecina wykresu funkcji f(x)]
♦m=0 lub m≥1 jedno rozwiązanie
♦m∊(0,1) dwa rozwiązania
12 wrz 21:04
Mila:
3) jaki wzór ma f(x)?
f(x)−1≠0⇔f(x)≠1
y=1 dla f(x)−1>0
y=−1 dla f(x)−1<0
12 wrz 21:08
Michał: Kurcze, nie pomyślałem żeby sobie tak po kolei to rysować a potem tak zgrabnie obrócić
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuje Milo i Tobie 5−latku, pomogliście mi już wszystko jasne jeżeli chodzi o 1.1
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ps. ^^ Dobrze, że napisałeś swój post 5−latku bo z początku nie za bardzo zrozumiłem o co
chodzi Mili, za to Twoj post zrozumiałem do strzału
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
I po zerknięciu raz jeszcze po tym
jak przeczytałem Twój post na post Mili, doszło do mnie, o co chodzi. Toszkę za głupi jestem
jeszcze (mam nadzieję że jeszcze), żeby tak szybko łapać taki śliczny język matematyczny
jakim Mila się posłużyła
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Tak że doceniam, obie odpowiedzi. Dzięki raz jeszcze.
12 wrz 21:10
Michał: f(x) to ten wyżej
12 wrz 21:11
Mila:
x≠−1
1)
y=1 dla
| 1 | | 1 | |
( |
| )x−1<−1 lub ( |
| )x−1>1 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
( |
| )x<0 sprzeczność lub ( |
| )x>2⇔ |
| 2 | | 2 | |
lub
2)
| 1 | |
y=−1 dla |( |
| )x−1|−1<0⇔ |
| 2 | |
x>−1
12 wrz 22:34
Michał: | 1 | |
Chyba rozumiem, choć mam pytanie odnośnie tego 2 |( |
| )x−1|>0 rozpatrzamy to w ten sposób |
| 2 | |
bo z definicji
x x x≥0 −x x<0
![](emots/2/pytajnik.gif)
Kurcze muszę sobie chyba powtórzyć jak działa wartość bezwzględna .
Dzięki milo za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam Michał
14 wrz 19:47
Mila:
14 wrz 21:06