Są zadania także których nie umiem.
Prosiłbym o pomoc, nawet robionych je pojedynczo, zawsze coś
Odpowiedzi mogą być wszystkie prawidłowe, może być jedna odp dobra dwie albo wcale
Napisze tylko te podpunkty w których się waham bądź nie jestem do końca pewien.
1.) Figury F,G są wklęsłe. Wówczas: (tutaj sprzecze z odpowiedziami)
a.) F ∩ G jest zawsze figurą wklęsłą
b.) F ∩ G może byś figurą wypukłą
c.) F ∪ G jest figurą ograniczoną.
2.) Z punktu A poprowadzono cztery półproste tak , że żadne dwie nie dopełniają się. Wówczas te
półproste wyznaczają na płaszczyźnie dokładnie:
a.) 4 kąty
b.) 4 kąty wypukłe
c.) 6 kątów wypukłych
3.) Dwusieczne kąta α i kąta β są prostopadłe, Z tego wyniki że: (Tutaj sprzecze z
odpowiedzimi)
a.) kąt α i kąt β są przyległe
b.) Kąt α i kąt β mogą być przyległe
c.) α + β = 1800
4.) Miara kąta wynosi 8,120, to znaczy?
a.) 80 12'
b.) 80 8'
c.) 80 7' 12"
5.) Liczba przekątnych wielokąta wypukłego wynoki 20. Ten wielokąt ma: [sprzecze z
odpowiedziami]
a.) co najmniej 7 boków
b.) dokładnie 8 boków
c.) co najmniej 9 boków
6.) Pewien n−kąt wypukły ma dwa razy mniej przekątnych niż (n+3)−kąt wypukły. Zatem:
a.) n=7
b.) n=9
c.) n ≥ 11
7.) Suma kątów wewnętrznych n−kąta wypukłego wynosi 18000. Zatem: [sprzecze z ODP]
a.) n=10
b.) n=12
c.) Liczba przekątnych tego wielokąta jest podzielna przez 27
8.) Każdy kąt sześciokąta wypukłego ma 1200. Z tego wynika że ten wielokąt :
a.) to sześciokąt foremny
b.) może mieć każdy bok innej długości
c.) ma wszystkie przekątne równej długości
9.) Istnieje trójkąt, w którym suma długości środkowych jest:
a.) mniejsza od obwodu tego trójkąta
b.) większa od połowy obwodu tego trójkąta
c.) równa sumie wysokości tego trójkąta
| n(n−3) | ||
ilość przekątnych n−kąta = | ||
| 2 |
| 12(12−3) | ||
Czyli dla 12−kąta musi ona wynosić | = 54 (a nie 27, jak podano w c) ). | |
| 2 |
Odp. (n−2) jest dlatego, że każdy n − kąt wypukły można podzielić na (n−2) trójkątów za
pomocą przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka. A suma kątów wewnętrznych trójkąta =
180 0, stąd suma wszystkich kątów wewnętrznych wyraża się wzorem: (n−2)*1800.
Np. dla 5−kąta − pokazuje rysunek.
Dziękuje
Umie ktoś reszte zadanek
?
| n(n−3) | (n+3)(n+3−3) | |||
* 2 = | ||||
| 2 | 2 |
| n2+3n | ||
n*2 − 3n = | ||
| 2 |
| n(n−3) | ||
= 20 ⇒ n2−3n−40 = 0 ⇒ Δ=169 ... ⇒ n = 8 | ||
| 2 |
?
w zad. 7
jeszcze poprawna odp. c)
poczytaj treść zad. ... 54 podzielne przez 27
w moim temacie:, Cóż za zaszczyt : <kłaniam się>
to zad4) 1o= 60'= 3600"
to ( 12100)o= 12100*3600" = 432" :60= 7' 12"
odp: c) −−− "oczywista− oczywistość",że tylko jedna
Dzięki za dopowiedzenie w zad. 7. Nie uwzględniłam słowa "podzielne",
przyjęłam mylnie jako "równe".
Zarazem żegnam na dziś! Cieplejszej nocy życzę
! Dobranoc.