Dowod
Czop: Udowodnij ze calkowita liczba podniesiona do kwadratu podzielona
Przez 3 nie moze dawac reszty 2
12 wrz 20:22
Adamm: "podzielona"
podzielna?
12 wrz 20:28
Milo: Zauważ, że liczbę każdą liczbę całkowitą n możemy zapisać jako:
a) n = 3k; k∊ℤ gdy n jest podzielne przez 3
b) n = 3k + 1, gdy n z dzielenia przez 3 daje resztę 1
c) n = 3k + 2, gdy n z dzielenia przez 3 daje resztę 2
ad a) n2 = (3k)2 = 9k2 = 3 * 3k2, 3k2∊ℤ, więc 3|n2
ad b) n2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2 + 2k) + 1, 3k2 + 2k∊ℤ, więc n2 daje resztę 1 z dzielenia
przez 3
ad c) n2 = 9k2 + 12k + 4 = 3(3k2 + 4k + 1) + 1, gdzie 3k2 + 4k + 1∊ℤ, więc też reszta 1
12 wrz 20:30