Omów własności funkcji
Noroelle: Naszkicuj wykres i omów własności funkcji określonej wzorem:
x2 dla ≤ −2
f(x) = x3 dla −1 ≤ x ≤ 1
√x dla x > 1
a) Oblicz wartość funkcji f dla argumentu 3 3/8 .
b) Dla jakiego dodatniego argumentu a zachodzi równość f(a) = –f(–a)?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania :<
12 wrz 19:39
Blee:
Narysowac wykres potrafisz
12 wrz 21:23
Noroelle: Generalnie nie mam problemów z narysowaniem wykresu, ale tutaj nie jestem pewna jednego − mam
narysować wykres dotyczący ostatniego wzoru funkcji, czy też połączyć jakoś te trzy wzory?
12 wrz 21:33
RadekNieJadek:
jeśli funkcja f(x) jest opisana wzorem "z klamrą", to powinno być
x2 dla x≤ −2
tak jak wzór składa się trzech części w zależności od wartości argumentu x,
tak wykres tej funkcji powstaje z trzech "kawałków"
12 wrz 21:59
RadekNieJadek:
a) sprawdzasz do którego przedziału należy x=338
338>1, więc podstawiasz do tej części wzoru przypisanej argumentom większym od 1
f(338)=√338
12 wrz 22:04
Noroelle: Mój błąd, ,,zjadłam'' x podczas przepisywania zadania

Dziękuję za wytłumaczenie podpunktu a!
Wciąż jednak nie mam bladego pojęcia, jak zająć się kolejnym podpunktem...
12 wrz 22:18
Mila:
b) sprawdzasz po kolei
1) a≤−2
−a nie należy do przedziału (−∞,−2)
2) dla −1 ≤ x ≤ 1
f(a)=a3
−f(−a)=−(−a)3=−[*(−1)3*a3]=a3 zgadza się
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) √x nie istnieje dla x ujemnych to nie sprawdzamy
odp. dla −1 ≤ x ≤ 1 f(a)=−f(−a)
12 wrz 23:37
Mila:
12 wrz 23:45
Noroelle: Mila, dziękuję bardzo za objaśnienia! Teraz już wiem, że miałam po prostu sprawdzić podaną
równość w stosunku do wcześniej podanych funkcji c: Co więcej − wiem, dzięki tobie, jak się za
to zabrać! Jeszcze raz wielkie dzięki!
13 wrz 19:26
Mila:
13 wrz 20:28