rekurencja
Krzysiek: an=2an−1+an−2
an=?
12 wrz 19:12
Krzysiek: a1=3, a2=7
12 wrz 19:13
Adamm: a
0=1
A(x)=∑
n=0a
nx
n=1+3x+∑
n=0(2a
n+1+a
n)x
n+2=
=1+3x+2x∑
n=0a
n+1x
n+1+x
2∑
n=0a
nx
n=
=1+3x+2x(A(x)−1)+x
2A(x)
(1−2x−x
2)A(x)=1+x
| | 1+x | | A | | B | |
A(x)= |
| = |
| + |
| |
| | 1−2x−x2 | | x+1−√2 | | x+1+√2 | |
1+x=Ax+Bx+(1−
√2)B+(1+
√2)A
A+B=1
(1−
√2)B+(1+
√2)A=1
A=B=1/2
| | 1 | | −1−√2 | | −1+√2 | |
A(x)= |
| ( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 1−(1+√2)x | | 1−(1−√2)x | |
| | 1 | |
=∑n=0 − |
| [(1+√2)n+1+(1−√2)n+1]xn |
| | 2 | |
12 wrz 19:29
Adamm: mała pomyłka
A+B=−1
(1−√2)B+(1+√2)A=−1
A=B=−1/2
odpowiedź taka sama tylko bez tego minusa
12 wrz 19:33
Krzysiek: a takie coś:
an=3an−1−3(n−2)
a1=3, a2=6
12 wrz 22:00
Adamm: a
0=0
A(x)= ∑
n=0a
nx
n = ∑
n=0a
n+1x
n+1 = ∑
n=0(3a
n−3n+6))x
n+1 =
= 3xA(x)−3∑
n=0nx
n+2+6∑
n=0x
n+1 =
| | x3 | | x | |
= 3xA(x)−3 |
| +6 |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | x3 | | x | |
(1−3x)A(x)=−3 |
| +6 |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | −3x3−6x2+6x | | −13x2+11x−1 | |
A(x)= |
| =1+ |
| |
| | (1−x)2(1−3x) | | (1−x)2(1−3x) | |
| −13x2+11x−1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1−x)2(1−3x) | | (1−x)2 | | 1−x | | 1−3x | |
−13x
2+11x−1=A−3Ax+B−4Bx+3Bx
2+C−2Cx+Cx
2
A+B+C=−1
−3A−4B−2C=11
3B+C=−13
A=3/2, B=−21/4, C=11/4
| | 3 | | 21 | | 11 | |
A(x)=∑n=0( |
| (n+1)− |
| + |
| 3n)xn |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
12 wrz 22:39
Adamm: ah
miało być an=3an−1−3an−2
wszystko źle
12 wrz 22:43
Mila:
Może być w równaniu 3(n−2), tylko po co dane a2.
12 wrz 23:13
Mila:
(*) a
n=3a
n−1−3(n−2)
a
1=3
f(n)=−3(n−2)
a
n−3a
n−1=0
x−3=0 r. charakterystyczne
x=3
an=an(1)+an(2)
1)a
n(1)=A*3
n
2)a
n(2)=Cn+D podstawiamy do (*)
Cn+D=3*[C*(n−1)+D]−3n+6
−2Cn−2D+3C=−3n+6
3)
| | 3 | | 3 | | 3 | |
a1=3=A*3+ |
| − |
| ⇔A= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
4)
========================
12 wrz 23:26
Mariusz:
Adam co z tą jedynką ?
Nie lepiej rozkładać
| −3x3−6x2+6x | | Ax | | Bx | | Cx | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1−x)2(1−3x) | | 1−x | | (1−x)2 | | 1−3x | |
i wtedy będziemy mieli ciąg indeksowany od jedynki
Twój błędny rozkład wziął się prawdopodobnie z tego iż uważasz go za rozkład na sumę
ułamków prostych a nie na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
13 wrz 03:48
Mariusz:
a
n=3a
n−1−3(n−2)
3a
n−1=a
n+3(n−2)
3a
0=a
1+3(1−2)
3a
0=3+3(−1)=0
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞3a
n−1x
n−∑
n=1∞3(n−2)x
n
| d | | 1 | | −1 | | 1 | |
| ( |
| )= |
| (−1)= |
| |
| dx | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
| d | |
| (∑n=0∞xn)=∑n=0∞nxn−1=∑n=1∞nxn−1 |
| dx | |
| | 3 | | 6x | |
∑n=1∞anxn=∑n=1∞3an−1xn− |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 3 | | 6x | |
∑n=0∞anxn=3x(∑n=1∞an−1xn−1)− |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 3x | | 6x | |
∑n=0∞anxn=3x(∑n=0∞anxn)− |
| + |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | −3x+6x(1−x) | |
A(x)−3xA(x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | 3x−6x2 | |
A(x)(1−3x)= |
| |
| | (1−x)2 | |
| | 3x−6x2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)2(1−3x) | |
| 3x−6x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1−x)2(1−3x) | | 1−x | | (1−x)2 | | 1−3x | |
A(1−x)(1−3x)+B(1−3x)+C(1−x)
2=3x−6x
2
A(1−4x+3x
2)+B(1−3x)+C(1−2x+x
2)=3x−6x
2
A+ B+C=0
−4A−3B−2C=3
3A+C=−6
C=−6−3A
−4A−3B−2(−6−3A)=3
A+B−6−3A=0
C=−6−3A
2A−3B=−9
−2A+B=6
C=−6−3A
B=6+2A
2A−3(6+2A)=−9
C=−6−3A
B=6+2A
−4A=9
| 3x−6x2 | | 9 | 1 | | 6 | 1 | | 3 | 1 | |
| =− |
|
| + |
|
| + |
|
| |
| (1−x)2(1−3x) | | 4 | 1−x | | 4 | (1−x)2 | | 4 | 1−3x | |
| | 9 | | 6 | | 3 | |
A(x)=− |
| (∑n=0∞xn)+ |
| (∑n=0∞(n+1)xn)+ |
| (∑n=0∞3nxn) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 6 | | 3 | |
an=− |
| + |
| (n+1)+ |
| ·3n |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Adam wydaję mi się że zwiększając indeks w części jednorodnej nie zwiększyłeś go
w części niejednorodnej i dlatego funkcja tworząca mogła być błędnie wyznaczona
Jeśli chodzi o tę rekurencję to podejrzenie Adama może być słuszne tym bardziej
że a
2=6 nie jest wyrazem tego ciągu
13 wrz 05:43
Mariusz:
Jeśli chcemy się bawić to możemy jednorodne przekształcić w układ równań
i rozwiązać metodą macierzową korzystając z wartości i wektorów własnych
a następnie uzmiennić stałe tylko tutaj zamiast wrońskianu mamy casoratian
Sposób działa dla tych samych równań co równanie charakterystyczne i przewidywanie
ale nie trzeba zgadywać
13 wrz 05:56
Mila:
Masz rację Mariusz , a2 wychodzi ≠6 wg an wyznaczonego przez Ciebie i mnie.
Najmniej zainteresowany autor.
13 wrz 12:47
13 wrz 15:39