Dowod faktu (geometria
5-latek:

Fakt
Odledlosc wierzcholka trojkata od ortocentrum (H) jest dwa razy wieksza niz odlegolosc srodka
okregu opisanego (O)
od srodka boku przeciwleglego np CH= 2OM
3
E
1 E
3 to punkty Eulera bedace srodkami odcinkow ktorych koncami sa wierzcholki trojkata i
ortocentrum
M
i M
3 to srodki bokow
H
1 H
3 spodki wysokosci
Nawet z faktu ze srodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przecieciu sie symetralnych to
M
1 i M
3 to sa srodki bokow
Rozwazmy ΔE
1H E
3 , i ΔM
3OM
1
mamy wykazac ze sa one przystajace
mamy zauwazyc ze E
1E
3= M
1M
3 oraz E
1E
3IIM
1M
3 z faktu o linii srodkowej w trojkacie
| 1 | |
Dobrze . E1E3 jest linia srodkowa trojkata ACH i E1E3= |
| AC i E1E3 IIAC |
| 2 | |
| 1 | |
Teraz M1M3 jest linia srodkowa trojkata ABCi M1M3= |
| AC i M1M3 IIAC |
| 2 | |
wiec skoro E
1E
3IIAC i M
1M
3IIAC to E
1E
3IIM
1M
3 (tak to tlumacze sobie
Dobra mamy bok wspolny
dalej
∡E
1E
3H = ∡OM
3M
1
oraz E
3E
1H=∡OM
1M
3 bo ich ramina sa rownolegle
prosze o wytlumaczenie od tych katow
5-latek: Witam i dziekuje CI bardzo

Pisza tylko w odpowiednich trojkatach (napisaliby jakich a nie sie domyslac .