ciag arytmetyczny
Hanys: wie ktos jak to zrobic?
| | 1+x | | x+y | | x+y2 | |
Wykaz, ze trzy wyrazenia |
| , |
| , |
| tworza ( w podanej |
| | 1+y | | 2y | | y+y2 | |
kolejnosci) ciag liczb arytmetycznych, dla dowolnego x∊R i y∊R \{0,−1}
Prosze serdecznie o tlumacznie do tego zadania, bo nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
Dodam ze jestem humanista
27 sty 20:07
Julek:
dla (a,b,c)
c=2b−a
podstaw i licz!
27 sty 20:14
Hanys: ale dlaczego taki wzor podales? Kompetnie nie wiem skad sie on wzial?

Wprawdzie wyszlo ze
| 0 | |
| =0 wiec 0=0 wiec x∊R, ale skad taki wzor to nie mam pojecia  |
| cos tam duzo... | |
27 sty 21:06
Hanys: Powie mi ktos?
27 sty 21:13
Hanys: Prosze...
27 sty 21:21
Anna: Hanys, Julek podał Ci przekształconą własność ciągu arytmetycznego, którą może znasz w
| | a +c | |
postaci: b−a = c − b lub b = |
| . |
| | 2 | |
Wybierz dowolną wersję , podstaw swe wyrazy i wykaż, że lewa strona jest równa prawej.
Powodzenia

!
27 sty 21:27
Bogdan:
Ciąg: a, b, c jest arytmetyczny wtedy, gdy b − a = c − b, stąd
2b = a + c,
a tę zależność przecież znasz, mam nadzieję.
| | 1 + x | | x + y2 | |
Wykonaj działanie: |
| + |
| = ... |
| | 1 + y | | y + y2 | |
| | x + y | |
i sprawdź, czy otrzymany wynik jest równy 2* |
| |
| | 2y | |
27 sty 21:27