funkcja kwadratowa, warunki na zbiór wartości
Kabuto: 1) Dana jest funkcja f(x)=ax2 +bx+c. Podaj warunki, żeby zbiorem wartości funkcji był
przedział (0;+∞)
2) Dana jest nierówność ax2 +bx+c≤0. Podaj warunki, żeby zbiorem rozwiązań nierówności był
cały zbiór liczb R
3) Dana jest funkcja f(x)=ax2 +bx+c Podaj warunki, żeby zbiorem wartości funkcji był przedział
(−∞;0)
12 wrz 18:38
karty do gry :
1) nie istnieją
2) (a < 0 ∧ Δ ≤ 0) v (a =b = 0 ∧ c ≤ 0)
3) Jak w 1)
12 wrz 18:47
Jerzy:
Popraw zapis w 1) i 3)
12 wrz 19:13
piotr: 1) pewnikiem ma być: <0;+∞)
3) pewnikiem ma być: (−∞; 0>
12 wrz 19:20
Jerzy:
Teraz istnieją rozwiązania.(przedtem nie)
12 wrz 19:21
Kabuto: Rzeczywiście ma być w 1) <0;+∞) oraz w 2)(−∞;0>
12 wrz 19:31
Kabuto: A mogę wiedzieć jak robicie tego typu zadania? Jakieś wytłumaczenie
12 wrz 19:32
piotr: a wiesz Kabuto jak wygląda wykres funkcji kwadratowej?
12 wrz 19:39
Xyz: Pewnie, że tak
12 wrz 19:40
Janek191:
1) f(x) = a x
2 + b x + c
ZW = < 0, +
∞)
Mamy
| | − Δ | | 4 ac − b2 | |
q =0 = |
| = |
| i a > 0 |
| | 4 a | | 4 a | |
a > 0 i b
2 = 4a c
12 wrz 21:33