Potegi
Michał: Pomocy w rozwiązaniu rownania
| 5 | | 4+√9−x | |
| √9−x−1=(0.4) |
| −5 |
| 2 | | √9−x | |
12 wrz 18:23
Michał: Tam jest 0.4 do potęgi
12 wrz 18:23
karty do gry : u =
√9 − x , u > 0 , x < 9
| | 4 + u | |
−u + 1 = |
| − 5 // * u |
| | u | |
−u
2 + u = 4 + u − 5u
u
2 − 5u + 4 = 0
u = 1 v u = 4
√9 − x = 1 v
√9 − x = 4
x = 8 v x = −5
12 wrz 18:30
Mila:
9−x>0⇔x<9
√9−x=t, t>0
| | 5 | | 2 | |
( |
| )t−1=( |
| )(4+t)/t−5 |
| | 2 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )1−t=( |
| )(4+t)/t−5 |
| | 5 | | 5 | |
6t−t
2=4+t
t
2−5t+4=0
Δ=9
t=1 lub t=4
√9−x=1 lub
√9−x=4 i x<9
9−x=1 lub 9−x=16
x=8 lub x=−7
12 wrz 18:42
Michał: Dziękuję bardzo
12 wrz 19:14
Mila:
12 wrz 20:32