matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykonaj działanie. wyrażenia wymierne
Słaby uczeń :
2x−1
2
−
x
3
+3x
2
−4x−12
x
2
+4x+4
12 wrz 15:41
Mila:
Mianownik pierwszy: x
3
+3x
2
−4x−12=x
2
*(x+3)−4*(x+3)=(x+3)*(x
2
−4)=(x+3)*(x−2)*(x+2) Mianownik drugi: x
2
+4x+4=(x+2)
2
Z. (x+3)*(x−2)*(x+2)≠0 i (x+2)
2
≠0⇔ x≠−3 i x≠2 i x≠−2
2x−1
2
−
=
(x+3)*(x−2)*(x+2)
(x+2)
2
(2x−1)*(x+2)−2*(x+3)*(x−2)
=
=
(x+3)*(x−2)*(x+2)
2
2x
2
+4x−x−2−2(x
2
−2x+3x−6)
=
(x+3)*(x−2)*(x+2)
2
2x
2
+3x−2−2x
2
−2x+12
=
=
(x+3)*(x−2)*(x+2)
2
x+10
=
(x+3)*(x−2)*(x+2)
2
12 wrz 16:16