dyskretna
Ola: Proszę o pomoc w dokończeniu dowodu twierdzenia : jeśli |x|=k i |y|=n , to liczba funkcji
różnowartościowych f:x→y jest równa n(n−1)*...*(n−k+1)
Niech |x|=k i |y|=n, bez straty ogólności możemy założyć , że X={1,...,k}. Rozważmy dwa
przypadki
1) k>n
|x|>|y| , |y|=n
wtedy liczba funkcji różnowartościowych odwzorujących zbiór x w y jest równa 0
i co dalej ?
12 wrz 12:59
Pytający:
A dla k≤n "wybierasz", które spośród n możliwych wartości (igreków) przyjmuje funkcja na
| | | |
| sposobów i tak wybrane wartości przyporządkowujesz argumentom (iksom) na k! sposobów. |
| | |
| | n! | |
*k!= |
| *k!=n(n−1)*...*(n−k+1) |
| | k!*(n−k!) | |
12 wrz 13:44