Równanie rozniczkowe - układ fundamentalny.
mikic: mam równanie różniczkowe:
y
(4)+4y''=0
δ
4+4δ
2=0
δ
2(δ
2+4)=0
δ
1,2=0 δ
3,4=+−2i
Układ fundamentalny to {1,x,cos2x,sin2x}
a CORJ y
o= C
1+C
2xe
x+C
3cos2x+C
4sin2x

?
Dobrze jest?
12 wrz 12:50
Adamm: wywal to ex z twojego "CORJ"
12 wrz 12:57
mikic: Okej, dziekuje.
A moglbys mi jakos podać wzor ktory opisuje jak tworzyć uklady fundamentalne..?
12 wrz 13:02
Mariusz:
Jeśli λ=a+bi
jest k krotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego to
eaxcos(bx), eaxsin(bx), xeaxcos(bx), xeaxsin(bx), ... ,
xk−1eaxcos(bx),xk−1eaxsin(bx)
będą całkami szczególnymi równania jednorodnego i podzbiorem układu fundamentalnego
Tutaj trzeba założyć że k>0
13 wrz 02:55