Znajdź sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
Jahu: Znajdź sumę początkowych 10 wyrazów ciągu arytmetycznego gdy suma wyrazów piątego i szóstego
jest równa 35
12 wrz 12:07
Blee:
Zauwaz ze S10 = 5*(a5+a6)
12 wrz 12:09
kochanus_niepospolitus:
zapewne zapytasz się skąd to wiemy. Otóż:
wiemy, ze:
an = a1 + (n−1)*r (wzór ogólny na n'ty wyraz ciągu arytmetycznego)
zauważ, że:
a1 + a10 = a1 + (a1 + 9r) = 2a1 + 9r
a2 + a9 = a1 + r + a1 + 8r = 2a1 + 9r
a3 + a8 = a1 + 2r + a1 + 7r = 2a1 + 9r
a4 + a7 = a1 + 3r + a1 + 6r = 2a1 + 9r
a5 + a6 = a1 + 4r + a1 + 5r = 2a1 + 9r
Czyli S10 = a1 + a2 + a3 + ... + a10 = 5*(a5 + a6)
12 wrz 12:13
Parys:
Warto pamiętać, że dla ciągu arytmetycznego: S
n = (mediana)*n.
| | a5 + a6 | | 35 | |
W tym przypadku mediana dla 10 liczb jest równa |
| = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
Przy okazji, wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego to: a
n = a
k + r(n − k),
Przykład.
| | 72 − 48 | |
a7 = 48, a19 = 72, r = |
| = 2, an = 48 + 2(n − 7) = 2n + 34. |
| | 19 − 7 | |
Nie potrzeba wyznaczać a
1.
12 wrz 15:01