Ciąg (a_n) jest zdefiniowany rekurencyjnie
Ewa: Ciąg (an) jest zdefiniowany rekurencyjnie:
an = 8an−1 − 15an−2 − 8*3n−1 dla n>1
Znajdź rozwiązanie szczególne an (sz) tego ciągu i zapisz je.
12 wrz 04:02
cosinusx: A znasz a1 i a2?
12 wrz 09:56
Mariusz:
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞8a
n−1x
n−∑
n=2∞15a
n−2x
n
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=8x(∑
n=2∞8a
n−1x
n−1)
| | 8 | |
−15x2(∑n=2∞an−2xn−2)− |
| ∑n=2∞3nxn |
| | 3 | |
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=8x(∑
n=1∞a
nx
n)
| | 24x2 | |
−15x2(∑n=0∞anxn)− |
| |
| | 1−3x | |
∑
n=0∞a
nx
n−a
0−a
1x=8x(∑
n=0∞a
nx
n−a
0)
| | 24x2 | |
−15x2(∑n=0∞anxn)− |
| |
| | 1−3x | |
| | 24x2 | |
A(x)−a0−a1x=8x(A(x)−a0)−15x2A(x)− |
| |
| | 1−3x | |
| | 24x2 | |
A(x)−a0−a1x=8xA(x)−8a0x−15x2A(x)− |
| |
| | 1−3x | |
| | 24x2 | |
A(x)(1−8x+15x2)=a0+(a1−8a0)x− |
| |
| | 1−3x | |
| | a0+(a1−8a0)x−3a0x−3(a1−8a0)x2−24x2 | |
A(x)(1−8x+15x2)= |
| |
| | (1−3x) | |
| | a0+(a1−11a0)x−3(a1−8a0+8)x2 | |
A(x)(1−8x+15x2)= |
| |
| | (1−3x) | |
| | a0+(a1−11a0)x−3(a1−8a0+8)x2 | |
A(x)= |
| |
| | (1−3x)2(1−5x) | |
| | A | | B | | C | |
A(x)= |
| + |
| + |
| |
| | 1−3x | | (1−3x)2 | | 1−5x | |
| d | | 1 | | 1 | |
| ( |
| )=− |
| (−3) |
| dx | | 1−3x | | (1−3x)2 | |
12 wrz 11:35
Ewa: cosinusx − nie, nie znam
12 wrz 12:13
Ewa: Poprawna odpowiedz to 4n3n
12 wrz 12:18
Ewa: Ale nie wiem jak do tego dojść
12 wrz 12:19
Mariusz:
Można wydobyć z rozwiązania ogólnego do którego można dojść kończąc moje rachunki związane
z funkcją tworzącą
Funkcja tworząca jest dość wygodna bo każdy następny krok obliczeń wynika z poprzedniego
Tutaj aby dostać współczynniki rozwinięcia funkcji tworzącej w szereg
wystarczy ją rozłożyć na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
ale czasem przydatne będzie różniczkowanie funkcji tworzącej
13 wrz 03:05
Mila:
(*) an = 8an−1 − 15an−2 − 8*3n−1 dla n>1
an=an(1)+an(2)
1) an(1) wyznaczamy z równania charakterystycznego, trzeba znać warunki początkowe
pierwiastki r. charakterystycznego
x2−8x+15=0
x=5 lub x=3
2) Ty masz wyznaczyć an(2)
f(n)=−8*3n−1
ponieważ 3 jest pierwiastkiem r. charakterystycznego⇔
an(2)=C*n*3n
podstawiamy do równania (*)
C*n*3n=8*C*(n−1)*3n−1−15*C*(n−2)*3n−2−8*3n−1 /:3n−2
C*n*32=8*C*(n−1)*3−15*C*(n−2)−8*3 /:3
3C*n=8*C(n−1)−5*C*(n−2)−8
3C*n=8C*n−8C−5C*n+10C−8
3Cn=3Cn+2C−8
2C=8
C=4
an(2)=4n*3n
13 wrz 15:44