Oblicz całkę.
Lenka: | | 7x2−5x+18 | |
∫ |
| dx |
| | (x2+9)(x−1) | |
12 wrz 00:51
Małyśmieszek: Jeżeli to z Krysickiego Włodarskiego, to na matematyka.pl są wszystkie rozwiązane.
12 wrz 01:25
Lenka: Nie wiem czy jest to z Krysickiego Włodarskiego, bo był to przykład na moim kolokwium. Jest
szansa szybko wyszukać przykład na stronie podanej przez Ciebie?
12 wrz 01:27
Małyśmieszek: Wybacz, że samemu nie zrobię, ale jutro 3 termin i muszę iść spać oraz coś sobie jeszcze
doczytać.
Podsyłam to co może się przydać:
https://www.symbolab.com/
https://www.matematyka.pl/82336.htm − tutaj załóż konto, zaloguj się i dostaniesz pdf z wszystkimi rozwiązaniami całek.
Może nie będzie twojej, ale pomoże Ci zrozumieć koncepcje.
12 wrz 01:32
Lenka: Okej dziękuję Ci ślicznie
12 wrz 01:56
Adamm: | 7x2−5x+18 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x2+9)(x−1) | | x−1 | | x2+9 | |
wymnóż obie strony przez (x
2+9)(x−1), równość wielomianów, układ równań, wyznaczasz A, B, C
jak to zrobisz to mogę ci powiedzieć co dalej
12 wrz 02:10
Lenka: Dziękuję, jak znajdę chwilę to spróbuję to zrobić i tutaj wstawić
12 wrz 09:15
Jerzy:
A = 2 ; B = 5 ; C = 0
| | 2 | | 5x | | 1 | | 5 | | 2x | |
... = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = 2∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = |
| | x−1 | | x2+9 | | x−1 | | 2 | | x2+9 | |
| | 5 | |
= 2ln|x−1| + |
| ln(x2+9) + C |
| | 2 | |
12 wrz 09:43
Mariusz:
| 7x2−5x+18 | | 2(x2+9)+5(x2−1)−5(x−1) | |
| = |
| |
| (x2+9)(x−1) | | (x2+9)(x−1) | |
| 7x2−5x+18 | | 2 | | 5x+5−5 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+9)(x−1) | | x−1 | | x2+9 | |
| 7x2−5x+18 | | 2 | | 5x | |
| = |
| + |
| |
| (x2+9)(x−1) | | x−1 | | x2+9 | |
12 wrz 12:15