Analityczna
K: znajdź równanie okręgu przechodzącego przez punkt p=(−4, −2) i stycznego do osi układu
współrzędnych.
Wyznaczyłem sobie punkty
R=(0, y)
K=(x, 0)
Mam to jakoś podstawić do wzoru (x−x0)
2+(y−y0)
2=r
2
11 wrz 23:49
Milo: Zauważ, że żeby okrąg był styczny do obu osi układu współrzędnych, to jego środek musi leżeć na
prostej y = x lub y = −x
Niech S − środek okręgu
1) S = (a, a), wówczas r = |a|
(x − a)2 + (y − a)2 = a2
podstawiamy P(−4,−2)
a2 + 8a + 16 + a2 + 4a + 4 = a2
a2 + 12a + 20 = 0
(a + 10)(a + 2) = 0
a = −10 lub a = −2
Więc
(x + 10)2 + (y + 10)2 = 100 lub (x + 2)2 + (y + 2)2 = 4
2) S = (a, −a), r = |a|
wówczas równanie przyjmuje postać
(x − a)2 + (y + a)2 = a2
a2 + 8a + 16 + a2 − 4a + 4 = a2
a2 + 4a + 20 = 0
Δ < 0
ost.(x + 10)2 + (y + 10)2 = 100 lub (x + 2)2 + (y + 2)2 = 4
11 wrz 23:56
K: Dzięki za pomoc, teraz już widzę
12 wrz 00:02