Równania różniczkowe
KridOOO: Rozwiązanie szczególne równania różniczkowego y'−3y=(x2+3)e3x
przewidujemy w postaci... ys=(Ax2+Bx+C)e3x
Tak?
11 wrz 21:59
Adamm: nie
ys=(Ax3+Bx2+Cx)e3x
11 wrz 22:00
Adamm: najpierw rozwiązuj y'−3y=0, a dopiero potem rozwiązanie szczególne
11 wrz 22:02
Jack:
y' − 3y = 0
ln y = 3x + C
1
y
j = e
3x * c
teraz y
s
czy y
s = (Ax
2+Bx+C)*e
3x ?
Nie, gdyz jak bysmy wymnozyli skladnik C * e
3x to otrzymamy to samo co w y
j,
zatem musimy podniesc wielomian, albo pomnozyc go razy x (prosciej)
zatem
y
s = x*(Ax
2+Bx+C)*e
3x
11 wrz 22:11
KridOOO: ooooooooo dziękuje bardzo <3
11 wrz 22:15