Prędkość
kuba: W jakiej odległości od stacji znajdzie się pociąg po upływie 4 minut jeśli w odległości 1,2 km
zaczął jechać ruchem jednostajnym z prędkością 72 km/h?
11 wrz 21:51
kochanus_niepospolitus:
1)
S = 1.2 km
v
p = 0 km/h
v
k = 72km/h
t =

Wylicz ile czasu zajęło mu na rozpędzenie się. Później będziesz wiedział ile czasu jeszcze ma
na przejechanie swoją docelową prędkością. W efekcie policzysz drogę, którą przebędzie w
sumie.
11 wrz 21:55
kochanus_niepospolitus:
PS. Oczywiście zakładamy, że pociąg ma w pierwotnym etapie jazdy stałe przyśpieszenie.
11 wrz 22:01
'Leszek: S= at2/2 oraz a= v/t ⇒ t = 2S/v = 2*1200 m/ 20 m/s = 120 s , czas przyspieszania
S2 = v*t = 20 m/s *( 240 s − 120 s) = 2400 m ,droga przebyta ruchem jednostajnym
Sc = S + S2 = 3600 m = 3,6 km , calkowita droga od stacji
12 wrz 20:21