trygon.
sed: Wyznacz zbiór wartości funkcji
ctg(do kwadratu)x * sin ( do kwadratu) x
wychodzi mi odp <0,1> a ma być <0,1) prosze o pomoc z wyjasnieniem
Milo: | | cos2x | |
f(x) =ctg2x*sin2x = |
| *sin2x |
| | sin2x | |
sinx ≠ 0
więc
x≠kπ, k∊ℤ
Po wyznaczeniu dziedziny możemy skrócić:
f(x) = cos
2x
Zauważmy, że dla x≠kπ, k∊ℤ zachodzi:
−1 < cosx < 1, czyli |cosx| < 1, skąd cos
2x < 1
Twoja odpowiedź byłaby dobra dla funkcji g(x) = cos
2x, ale nie dla tej z zadania − przez
dziedzinę

"Odpadają" nam te miejsca, gdzie cosx = 1 lub cosx = −1