Analityczna
K: W prostokątnym układzie współrzędnych równanie x2−y2+2x−6y−8=0 opisuje
A. okrąg
B. parabolę
C. parabolę i okrąg
D. dwie proste
Chciałbym znać najszybszy i najprostszy sposób na zobrazowanie sobie tych dwóch prostych z
podanego równania, aby nie tracić zbyt dużo czasu na tego typu zadania.
11 wrz 21:40
Milo: x
2 + 2x − y
2 − 6y − 8 = 0
x
2 + 2x + 1 − y
2 − 6y − 9 = 0
(x+1)
2 − (y+3)
2 = 0
(x+1)
2 = (y+3)
2
pierwiastkując stronami
|x+1| = |y+3|
y+3 = x+1 lub y+3 = −x−1
y = x−2 lub y = −x−4
dwie proste
11 wrz 21:42
Milo: Oczywiście można też było zauważyć różnicę kwadratów:
(x+1−y−3)(x+1+y+3) = 0
(x−y−2)(x+y+4) = 0
x − y − 2 = 0 lub x + y + 4 = 0
11 wrz 21:44
K: O i ten drugi sposób mi się bardziej podoba bo go nie zauważyłem. Dziękuje za pomoc.
11 wrz 21:46