z
zad: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 niebieskich, 4 czerwone i 1 zielona. Losujemy
kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowane kule są
równego kolory, jeśli odbywanie odbywa się:
a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli
b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli
11 wrz 21:18
Milo: a)
Niech A ⊂ Ω oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu 2 kul tego samego koloru
| | | |
|Ω| = | (z dziesięciu kul losujemy dwie) |
| | |
| | | | | |
|A| = | + | (wylosujemy dwie niebieskie lub dwie czerwone, nie ma możliwości |
| | | |
wylosowania dwóch zielonych)
b) |Ω| = 10
2 (dwa razy wybieramy/losujemy jedną z 10 kul)
|A| = 5
2 + 4
2 + 1
2
bo czerwone kule wylosować dwa razy można na 5*5 sposobów (jako pierwszą jedną z 5 kul
czerwonych i jako drugą jedną z 5 kul czerwonych)
itd.
Rozumiesz?
11 wrz 21:35
Milo: Oczywiście w b) w 'opisie' miało być 5 kul
niebieskich, nie
czerwonych
11 wrz 21:36
Jerzy:
A co to jest w punkcie b) 12 ?
11 wrz 22:45
Mila:
Wydaje mi się, że kule miały być różnego koloru,.
11 wrz 22:46
Milo: Cóż, wtedy to będą zdarzenia przeciwne, zrozumiałem "równego kolory" jako równego (tego samego)
koloru
a w b) 12 to wylosowanie dwa razy kuli zielonej (raz 1 zielonej z 1 możliwych i drugi raz tak
samo)
Jakkolwiek dziwny ten zapis jest, chciałem żeby kojarzył się z poprzednimi 42 i 52
11 wrz 23:37
Jerzy:
Ta jedynka w kwadracie jest po prostu zbędna .Losujemy albo dwie niebieskie,
albo dwie czerwone, a zielona nas nie obchodzi.
12 wrz 08:55
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− jeżeli jest ze zwracaniem, to masz możliwość wylosowania dwukrotnie zielonej kuli,
dlatego 12 winno być
12 wrz 10:06
Jerzy:
Zasugerowałem sie podpunktem a) i przyjąłem ..wylosowano dwie czerwone lub dwie niebieskie
12 wrz 10:08