matematykaszkolna.pl
z zad: W pudełku znajdują się rozróżnialne kule: 5 niebieskich, 4 czerwone i 1 zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wylosowane kule są równego kolory, jeśli odbywanie odbywa się: a) bez zwracania pierwszej wylosowanej kuli b) ze zwracaniem pierwszej wylosowanej kuli
11 wrz 21:18
Milo: a) Niech A ⊂ Ω oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu 2 kul tego samego koloru

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

|Ω| =
(z dziesięciu kul losujemy dwie)

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

|A| =
+
(wylosujemy dwie niebieskie lub dwie czerwone, nie ma możliwości

wylosowania dwóch zielonych)
 |A| 
P(A) =

|Ω| 
b) |Ω| = 102 (dwa razy wybieramy/losujemy jedną z 10 kul) |A| = 52 + 42 + 12 bo czerwone kule wylosować dwa razy można na 5*5 sposobów (jako pierwszą jedną z 5 kul czerwonych i jako drugą jedną z 5 kul czerwonych) itd. Rozumiesz? emotka
11 wrz 21:35
Milo: Oczywiście w b) w 'opisie' miało być 5 kul niebieskich, nie czerwonych emotka
11 wrz 21:36
Jerzy: A co to jest w punkcie b) 12 ?
11 wrz 22:45
Mila: Wydaje mi się, że kule miały być różnego koloru,.
11 wrz 22:46
Milo: Cóż, wtedy to będą zdarzenia przeciwne, zrozumiałem "równego kolory" jako równego (tego samego) koloru a w b) 12 to wylosowanie dwa razy kuli zielonej (raz 1 zielonej z 1 możliwych i drugi raz tak samo) Jakkolwiek dziwny ten zapis jest, chciałem żeby kojarzył się z poprzednimi 42 i 52
11 wrz 23:37
Jerzy: Ta jedynka w kwadracie jest po prostu zbędna .Losujemy albo dwie niebieskie, albo dwie czerwone, a zielona nas nie obchodzi.
12 wrz 08:55
kochanus_niepospolitus: Jerzy −−− jeżeli jest ze zwracaniem, to masz możliwość wylosowania dwukrotnie zielonej kuli, dlatego 12 winno być
12 wrz 10:06
Jerzy: Zasugerowałem sie podpunktem a) i przyjąłem ..wylosowano dwie czerwone lub dwie niebieskie emotka
12 wrz 10:08