Funkcje wymierne
kasia123: 1) Wyznacz wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych.
f(x) = 4/x
g(x) = mx
4/x − mx = 0 / *x
−mx2 +4 = 0
delta=16m
16m<0
m<0 (w odpowiedziach jest m<=0 − dlaczego tym sposobem ucieka mi to 0 z rozwiązania?)
11 wrz 21:16
RadekNieJadek:
dla m=0 funkcja g(x) = 0x = 0 pokrywa się z asymptotą funkcji wymiernej i nie ma z nią punktów
wspólnych
11 wrz 21:28
piotr: rozpatrzyłaś tylko przypadek liczby rozwiązań równania kwadratowego, a trzeba też dla jakich m
mamy równanie liniowe
11 wrz 21:28
piotr: dla m=0 równanie −mx2 +4 = 0 jest równaniem sprzecznym
11 wrz 21:31
kasia123: Jak mam rozwiązać równianie liniowe, gdy mam 2 niewiadome?
No właśnie @piotr, wychodzi sprzeczne, kiedy się podstawi... dlaczego nie wychodzi to w
równaniu?
11 wrz 21:48
RadekNieJadek: napisałaś
4/x − mx = 0 / *x
−mx2 +4 = 0
i teraz analizujesz ilość rozwiązań tego ostatniego równania dla m∊ℛ
1. gdy m=0
otrzymujemy równanie liniowe −0x2+4=0
4=0 sprzeczność czyli brak rozwiązań równania
dla m=0 brak punktów wspólnych wykresów funkcji f i g
2. m≠0
liczysz deltę,
Δ<0 gdy m<0 czyli brak rozwiązań równania
i brak punktów wspólnych wykresów funkcji f i g
12 wrz 20:57
cotyniepowiesz98: Dzięki
12 wrz 22:16
kasia123: Teraz już rozumiem, dziękuję!
12 wrz 22:22