Równania różniczkowe
KridOOO: Rozwiązaniem szczególnym równania y'−y=x spełniającym warunek początkowy y(0)=1
Zrobiłem to tak
y=Cex
y=D(x)*ex
y'=D'(x)*ex+D(x)*ex
D(x)=[e−x(−x+1)]+C
y=[e−x(−x+1)+C]*ex
a później wyliczyłem że C=0
Moje pytanie to które to rozwiązanie szczególne?
11 wrz 20:57
Adamm: D(x) źle policzone
11 wrz 21:01
'Leszek: Powinno byc :y = −x − 1 + C*ex. , dla y(0) = 1 ⇒C= 2
rozwiazanie szczegolne zatem : y = −x−1 + 2ex
Zawsze sprawdzaj otrzymany wynik przez rozniczkowanie !
11 wrz 21:13
KridOOO: Moglibyście bardziej rozwinąć swoje wypowiedzi bo nadal nie znalazłem błędu
11 wrz 21:21
'Leszek: Podstaw. y ' do wyjsciowego rownania i otrzymasz D ' *ex = x ⇒ D ' = x*e−x
i scalkuj przez czesci !
11 wrz 21:27