MetodaKodowaniaRSA
Małyśmieszek: Metoda Kodowania RSA − pytanie
Potrzebuje pomocy w tym zadanku:
Stosując metodę RSA dla p=13, q=11, d=101 zakoduj l=142.
No i okej sam algorytm ogarniam. Jednakże skąd wziąć to całe "e"?
W końcu funkcja kodująca to : E(l)=l
emodn ( n=p*q )
Bardzo proszę o pomoc

.
11 wrz 20:35
jc: Może zamiast litery e autor zadania użył litery d?
11 wrz 21:27
Małyśmieszek: Też tak myślałem. Wielokrotnie pojawia się to samo zadanie na egzaminach z literką "d".
Co ciekawe. Na wikipedii wyczytałem,że:
" Znajdujemy liczbę d, gdzie jej różnica z odwrotnością liczby e jest podzielna przez φ(n) :
d ≡ e−1 (mod φ(n))
Ta liczba może być też prościej określona wzorem:
d⋅e ≡ 1 (mod φ(n)) "
Lecz stosując się do tego myślę, że zadanie wychodzi błędnie, bo wyskakują potężne liczby.
11 wrz 21:30
jc: Działania wykonujemy modulo 13*11=143.
142 = −1 (mod 143)
Zatem 142101 = (−1)101 = −1 = 142 (mod 143)
czyli po zaszyfrowaniu 142 mamy z powrotem 142.
11 wrz 22:58
Małyśmieszek: A z jakiego twierdzenia wyszło Ci to −1?
I tak dzięki.
12 wrz 00:43
Adamm: 2 czy 3 linijka
12 wrz 02:08