Wykaż że suma 999 + 999^2 + ... jest podzielna przez 1000
Johny: Wykaż, że suma 999 + 999
2 + 999
3 + 999
4 + 999
5 + 999
6 + 999
7 + 999
8 jest podzielna przez
1000.
Zupełnie nie wiem jak to ugryźć
11 wrz 19:50
Jolanta: 999(1+999)+9993(1+999)....
11 wrz 19:58
Jolanta: rozumiesz?
11 wrz 20:00
Johny: nie bardzo
11 wrz 20:03
Mila:
1+999=1000 i wyłączasz 1000 przed nawias.
11 wrz 20:10
Jolanta: 1000*jakaś liczba na pewno dzieli sie przez 1000
11 wrz 20:10
Jolanta: 9995+9996 =
11 wrz 20:13
Jolanta: umiesz potęgi ?
11 wrz 20:15
5-latek: Wydaje mi sie ze tak moze
Eve 
999
5+999
6= 999
5+999
1*999
5= 999
5(1+999
1)= 999
5(1+999)= 999
5*1000
11 wrz 20:33
Johny: Aaaaaaaaaaa! O matko, od razu mózg mi się odetkał, najgorzej kiedy nie widzi się czegoś tak
banalnego. Dzięki!
11 wrz 20:37
Roksana: 10153+9853 jest podzielne przez 1000
15 gru 22:15
mydlix: 10153+9853≡153+(−15)3≡0 (mod 1000)
15 gru 23:37
duży:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
10153+9853= (1015+985)(10152−1015*985+9852)=..........................
15 gru 23:42