asymptota
kombri: Podaj dziedzinę funkcji y=x+1/x.
Czy funkcja ma asymptotę ukośną?
11 wrz 17:34
kombri: czy posiada ekstremum lokalne ?
11 wrz 17:36
Jerzy:
Naucz się porządnie zapisywać funkcje.Nikt tu nie jest jasnowidzem.
11 wrz 17:58
kombri: a co tu jest nie jasne
f(x)=x+1x
11 wrz 21:01
piotr: funkcja ma asymptotę ukośną obustronną:
y = a x + b , gdzie:
a = limx→±∞(x+1/x)/x = 1
b = limx→±∞(x+1/x−ax) = 0
11 wrz 21:37
Milo: Próbowałeś to policzyć? Gdzie tkwi problem?
D = R\{0}
| | 1 | | (x−1)(x+1) | |
f'(x) = 1 − |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
Teraz wystarczy narysować siatkę znaków pochodnej, by znaleźć ekstrema
11 wrz 21:39