równanie różniczkowe
dzielny student: równanie różniczkowe
y'x − y2 − y = 0
dochodzę do końca ale jednak wynik jest inny niż w odpowiedzi, już 3 raz wszystko kreślę ale
nijak
do tego wyniku z odpowiedzi nie mogę dojść a jest on y= Cx / (1−Cx)
11 wrz 16:58
Blee:
A Tobie co wychodzi?
11 wrz 17:00
dzielny student: mi wychodzi 1/ Cx−1
11 wrz 17:01
Blee:
To policz pochodna, podstaw i zobaczysz ze nie wyjdzie Ci rownosc
11 wrz 17:04
dzielny student: no super a jak to zrobić dobrze
11 wrz 17:06
Blee:
Pokaz jak liczysz to poszukamy bledu
11 wrz 17:09
dzielny student: no dobra dochodzę do momentu takiego po pliczeniu całek:
− ln | (1/y) + 1 | = ln|x| + C
mnoże razy − 1
ln | (1/y) + 1 | = − ln|x| − C (domyślam się że ten minus przed C nie ma znaczenia)
podnoszę e do potegi no wiadomo
1/y + 1 = − e(ln|x| − C)
i tutaj szczerze mówiąc myślę że gdzieś popełniam błąd nie wiem za bardzo co moge zmienić
no
1/y = Cx −1
y = 1/ Cx−1
11 wrz 17:14
Blee:
A pokaz jak doszedles do tego momentu.
I dlaczego przed e masz minus?
11 wrz 17:16
Adamm: ln|(1/y)+1|=−ln|x|+C
| | x | |
y= |
| co jest tym samym wynikiem |
| | c−x | |
11 wrz 17:18
Blee:
dy/(y2 + y) = dx/x
∫dy/(y+1) − ∫dy/y = ln|x| + C
ln |(y+1)/y| = ln |x| + C
I lecisz dalej
11 wrz 17:19
dzielny student: y'x − y2 − y = 0
y'x = y2 + y
dy/dx x = y2 + y
dy/dx = (y2 + y)/x
dy = dx(y2 + y) / x
dy / (y2 + y) = dx / x
całka z lewej strony to ln | (1/y) + 1 | a z prawej to ln|x| no i + C
a minus no bo pozbywam się z lewej strony tam minusa
11 wrz 17:21