Niech zmienna X ma rozkład normalny XN(3,5).
Nari:
a) Ile wynosi wariancja zmiennej X
b)Wartość oczekiwana zmiennej X wynosi ...
c) P(−12 < X <18)≈...
d) Zmienna losowa T = x−35 ma rozkład ...
Kompletnie tego nie rozumie czy jest ktoś tak miły aby mi to chociaż przybliżyć?
11 wrz 16:51
Blee:
Nawet nie wiesz jaka jest wartosc oczekiwana i wariacja zmiennej losowej o rozkladzie normalnym
(i tu masz podana wartosc oczekiwana i sigma
2)

Co Ty kobieto robilas na zajeciach? Bo na pewno nie uwazalas.
11 wrz 16:57
11 wrz 16:57
Adamm: co prawda się nie znam, ale się wypowiem

tam jest raczej podana μ i σ a nie σ
2 (ze względu na ostatnie zadanie)
11 wrz 17:01
Blee:
Adamm ja sie odnosilem do samej tresci zadania a konkretnie do X ma rozklad N(3,5).
11 wrz 17:03
Adamm: tak, ale na wikipedii jest napisane że czasami używa się innych oznaczeń
i to może być μ i σ zamiast μ i σ2 (i tak prawd. jest)
11 wrz 17:04
Nari: Blee: Uwagi proszę zostaw dla siebie bo chcę rozwiązać zadanie a takimi chamskimi uwagami
tylko demotywujesz ludzi.
Kiedyś ta strona trzymała poziom widzę, że chamstwo się rozprzestrzenia
najpierw elektroda teraz matmatyka pisz.
Dziękuję za pomoc.
11 wrz 17:09
Blee:
Kobieto ... w momencie w ktorym masz podane ze X ma rozklad normalny N(3,5) to od razu winnas
wiedziec jaka jest wartosc oczekiwana zmiennej losowej.
To tak jakbys przyszla z pytaniem: x+1 = 0 to ile wynosi x.
11 wrz 17:13
Blee:
Rozumiem ze 3 i 4 punktu mozesz nie wiedziec, ale pierwsze dwa sprawdzaja czy Ty w ogole
potrafisz czytac tresc zadania.
11 wrz 17:14
Nari: Proszę nie udzielaj się już więcej pod moimi tematami zepsułeś mi dzień.
11 wrz 17:15
Nari: Znajdzie się ktoś kto udzieli mi odpowiedzi?
11 wrz 17:34
Adamm: a wchodziłaś w ten link?
11 wrz 17:41
Nari: Tak
11 wrz 17:46
Nari: Wariancja x=25?
11 wrz 17:49
Adamm: tak
11 wrz 17:51
Nari: A o co chodzi z ostatnim podpunktem?
11 wrz 17:54
Adamm: w linku
"Standaryzowanie zmiennych losowych o rozkładzie normalnym"
| | X−3 | |
jeśli X ma rozkład normalny N(3, 5) , to Z= |
| ma rozkład normalny N(0, 1) |
| | 5 | |
11 wrz 17:58
Nari: Dziękuję za pomoc
11 wrz 18:04