Oblicz granicę
Kalaa: Oblicz granicę :
an = (n+1)! / (n−1)!
11 wrz 16:19
karty do gry : an = (n+1)n
11 wrz 16:20
Adamm: mamy wzór rekurencyjny
0!=1
n!=(n−1)!*n dla n≥1
skąd
(n+1)!=n!*(n+1)=(n−1)!*n*(n+1)
11 wrz 16:23
Kalaa: Dlaczego tak ? Nie rozumiem za bardzo tych !
11 wrz 16:24
Kalaa: ?
11 wrz 16:28
Blee:
Tych znaczy czego?
Co oznacza zapis 5!

Jest to iloczyn kolejnych liczb naturalnych nie wiekszych niz 5.
Wiec (n+1)! to iloczyn kolejnych liczb naturalnych az do (n+1)
No to mozna zapisac (n+1)! = (n+1) * n! czyli (n+1) razy iloczyn kolejnych liczb naturalnych
az do n
A rozpisujac dalej otrzymamy: (n+1)! = (n+1) * n! = (n+1)*n * (n−1)!
Teraz skracasz i co zostaje?
11 wrz 16:30
Adamm: może tak będzie ci łatwiej
n!=n*(n−1)*...*2*1
(iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do n)
(n+1)!=(n+1)*n*(n−1)*...*2*1
(n−1)!=(n−1)*(n−2)*...*2*1
| (n+1)*n*(n−1)*...*2*1 | |
| =(n+1)*n bo (n−1)*(n−2)*...*2*1 z licznika skraca |
| (n−1)*(n−2)*...*2*1 | |
się z (n−1)*(n−2)*...*2*1 z mianownika
11 wrz 16:30