matematykaszkolna.pl
Czy ja to w ogóle dobrze robię? Lilka: rysunekRozwiąż trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b. a=3 b=4 Już obliczyłam c=5 I teraz mam problem z obliczeniem kątów. Obliczyłam sin j = 45 = 0,8 I nie mogę tego znaleźć w swoich tablicach z wartościami trygonometrycznymi. Nie wiem, może coś jest źle tutaj? emotka
11 wrz 16:10
amm: Dobrze jest
11 wrz 16:11
amm: Tablice z wartościami trygonometrycznymi masz również w internecie
11 wrz 16:13
Lilka: Właśnie nie mogę znaleźć takich dokładnych. W podr mam bardzo ogólne wyniki emotka Dzięki wielkie, już myślałam, że coś jest nie tak
11 wrz 16:15
Lilka: No bo teraz tego wyniku nie mogę znaleźć i nie wiem ile ten kąt ma stopni...emotka
11 wrz 16:16
Blee: W przyblizeniu to bedzie 53° a drugi bedzie mial 37°.
11 wrz 16:26
Lilka: W odpowiedziach mam dokładne wyniki razem z minutami. Ale nie mam pojęcia skąd się to wzięło, bo w tablicach takich wyników nie ma.
11 wrz 16:28
Adamm: jak masz kalkulator (nawet ten systemowy) to tam masz coś takiego jak arcsin lub sin−1 lub asin jak masz go ustawionego na stopnie, to wpisujesz 0,8 i potem arcsin, itd. kalkulator dokładnie pokaże ci ile to jest w stopniach np. mój pokazuje 53,1301023541 teraz zamieniasz 0,1301023541 na minuty, i później znowu to co zostanie na sekundy
11 wrz 16:37
Adamm: albo wpisz w wolfram alpha, skoro już jesteś przy komputerze http://www.wolframalpha.com/input/?i=arcsin(4%2F5)+to+degrees 53 stopnie, 7 minut, i 48 sekund
11 wrz 16:42
rafi: może banalne pytanie ale czegoś najwyraźniej nie rozumiem, skoro wzór na sin alfy wynosi a/c gdzie są równe 3 i 5cm, to czemu sinus wówczas mialby sie rownac 4/5 skoro to byloby jak b/c?
24 paź 20:01
chichi: Jakiej alfy jak tu nie ma alfy, w trójkącie prostokątnym dla kątów α, β różnych od kąta prostego wprost z definicji f. tryg. w trójkącie prostokątnym zachodzi: sin(α) = cos(β) sin(β) = cos(α) I to samo dla tangensa i cotangensa
24 paź 20:07