Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
amm: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
jakaś pomoc? wiem tyle, że wykorzystać tw. o trzech ciągach, mam tylko taki pomysł, żeby
zrobić:
| | 1 | | 1 | |
n√ |
| <n√10100−n√ |
| <n√10100 |
| | 10100 | | 10100 | |
aczkolwiek wtedy a
n i b
n wychodzą różne granice, a w odpowiedzi jest napisane, że granica
wynosi 0
11 wrz 16:10
Adamm: un=n√10100−n√1/10100 to
ponieważ dla dowolnego a>0, a=const. mamy
limn→∞ n√a = 1
więc
limn→∞ n√10100 = 1 oraz limn→∞ n√1/10100 = 1
i z tw. o granicy różnicy ciągów mamy
limn→∞ un = 1−1 = 0
11 wrz 16:27
amm: a tego to nie widziałem, dziękuję bardzo!
11 wrz 16:36