Uzasadnij, że
Ania: Uzasadnij, że wielomian W(x)=x4+54 można przedstawić w postaci iloczynu dwóch wyrażeń stopnia
drugiego wielomianów
11 wrz 14:54
karty do gry : = x4 + 54 = x4 + 2 * 52x2 + 54 − 2 * 52x2 = (x2 + 25)2 − (5x√2)2 =
=(x2 + 5√2x + 25)(x2 − 5√2x + 25)
11 wrz 14:58
Blee:
a4 + b4 = (a2+b2)2 − 2a2b2 =
= ( (a2+b2) − √2ab)(a2+b2) + √2ab)
Wzory skroconego mnozenia
11 wrz 14:59
Adamm: każdy wielomian można rozłożyć na iloczyn wielomianów 1 stopnia i
2 stopnia nierozkładalnych
x4+54 nie ma żadnych pierwiastków rzeczywistych więc da się go rozłożyć na iloczyn
2 wielomianów nierozkładalnych stopnia 2
11 wrz 16:22