Wykaż, że
Wednesday: Wykaż, że jeśli a jest liczbą całkowitą taką, że a−4 jest podzielne przez 5, to a3+1 jest
podzielne przez 5.
11 wrz 13:14
Milo: a − 4 = 5k; k∊ℤ
a = 5k + 4
a3 + 1 = (5k + 4)3 + 1 = 125k3 + 100k2 + 80k + 64 + 1 = 5(25k3 + 20k2 + 16k + 13) = 5k1
k1 = 25k3 + 20k2 + 16k + 13 ∊ ℤ
11 wrz 13:21
LWG: Jesteś prawdziwym Anglikiem. To się ceni. Ja myślę bardziej wąsko. a∊{9,14,19,...}. Zatem 5
jest podzielnikiem naturalnym liczby a, przeto i liczby a3.
11 wrz 13:23
Milo: Albo z kongruencji, jeśli je znasz:
a − 4 ≡ 0 (mod 5)
a ≡ 4 (mod 5)
a3 ≡ 64 (mod 5)
a3 ≡ −1 (mod 5)
a3 + 1 ≡ 0 (mod 5)
11 wrz 13:23
LWG: Milo − Na Twoje mucha nie siada. Ale i moje jest do szybkiego przyjęcia. Twoje jest do
podręcznika. Moje do zabawy.
11 wrz 13:28
kochanus_niepospolitus:
LWG ... a od kiedy 5 jest dzielnikiem naturalnym liczby 19

Człowieku ... wracaj do swojego
tematu i tam pisz jak już musisz to robić.
11 wrz 13:28
11 wrz 13:29
kochanus_niepospolitus:
jak już to trza by było:
a3 + 1 = (a+1)(a2 − a + 1)
czyli (a+1) | (a3+1)
a = 5k + 4 −> a+1 = 5k+5 = 5(k+1)
5 | (a+1) ∧ (a+1) | (a3+1) ⇒ 5 | (a3 + 1)
11 wrz 13:30
LWG: Oczywiście 5 dzieli 19−4. Przepraszam. Zatem 5 jest podzielnikiem naturalnym liczby a−4, przeto
i liczby a3 + 1.
11 wrz 13:32
LWG: Fajne − nie tylko małe dzieci tak mówią.
11 wrz 13:33
LWG: Do kochanusniepospolitus, Niestety − jestem przemęczony.
11 wrz 13:37
LWG: k ∊ Z. (a−4)/5=k ⇒ a = 5k + 4 ⇒ a + 1 = 5k + 5 ⇒ 5 dzieli a3 + 1, bo (a +1)(a2 − a + 1) =
a3 + 1.
11 wrz 13:50