Metoda graficzna
qaz: Mam rozwiązań metodą graficzną zadanie z optymalizacji.
4x
1 + x
2 → min
x
1 + 2x
2 ≥ 8
x
1 − x
2 ≤ −3
| | x1 | |
z pierwszego ograniczenia dostaję, że x2 ≥ 4 − |
| |
| | 2 | |
tabelka:
x1 ## 2 ## 4 ## 0
x2 ## 3 ## 2 ## 4
z drugiego, że x
2 ≥ 3 + x
1
tabelka:
x1 ## 0 ## 2
x2 ## 3 ## 5
zaznaczam zbiór wyrażeń dopuszczalnych.
Mam gradient [4,1], czyli powinnam wybrać pierwszy napotkany punkt, bo jest minimum. Tyle, że
gradient idzie w zupełnie inną stronę niż zbiór rozwiązań dopuszczalnych. Niestety nie udaje
mi się nic narysować na wykresie w edytorze do forum.
I nie wiem czy coś źle zrobiłam czy tak ma być tylko trzeba wyciągnąć wniosek, że
sprzeczne/nieograniczone, itp
kochanus_niepospolitus:

zakładam: x
1 i x
2 ≥ 0
szukasz minimum w tym przedziale
rysujemy funkcję x
2 = −4x
1 i następnie 'przesuwamy' ją o wektor [0,b] aż przetnie się z
obszarem. Wartość minimalna to będzie wartość 'b' o jaki przesunięto tą prostą.
Jak widać, wartość minimalna b = 4 i jest ona gdy x
1 = 0 i x
2 = 4