Funkcje trygonometryczne.
bv87m:

Na rysunku pokazano trase dojazdu z miasta A do miasta B lezacych po dwoch stronach autostrady
CD. Oblicz odleglosc w linii prostej miedzy tymi miastami z dokladnoscia do 0.1km, jesli |CD|
= 10km, |AC| = 1,5km i |BD| = 4km.
Oczywiscie trzeba wyliczyc |AB| i skorzystac z funkcji trygonometrycznych. Plz, pomocy

Te liczby to sa stopnie.
10 wrz 22:49
bv87m: pomoze ktos?

nie wiem nawet jak zaczac.
10 wrz 23:03
bv87m: pomocy
10 wrz 23:29
wiesiu:

Doprowadź do takiego trójkąta, oblicz przyprostokątne, pitagoras i gotowe
10 wrz 23:41
bv87m: powiedz cos wiecej. siedze nad tym zadaniem sporo, rysuje sporo malych trojkatow i nadal nie
wiem...
10 wrz 23:43
bv87m: jedna przyprostokatna mam juz obliczona (ta pionowa), nie mam pomyslu na ta pozioma.
10 wrz 23:45
bv87m: dobra, mam wynik prawidlowy

dzieki wiesiu
10 wrz 23:49
wiesiu:

|AE|=10−2
√3
sin 70 = |FE|/|AC|
Dalej sobie poradzisz
10 wrz 23:49
wiesiu: Nie ma za co
10 wrz 23:49