logarytmy
Piotr: Hej, nie mam pojęcia jak to policzyć, proszę o pomoc
log 1/87 3
10 wrz 22:26
Piotr: nikt nie pomoże ?
10 wrz 22:38
Mila:
| | 1 | |
może ma być |
| w podstawie ? |
| | 81 | |
10 wrz 22:39
Piotr: powiem szczerze, że jak się przyjrzałem, to chyba 1/17
sprawdzam synowi zadanie domowe, sam nie pamiętam juz logarytmów

a pismo ma takie, że ciężko
rozczytać
10 wrz 22:41
Piotr: a może 27, teraz juz pewności nie mam
10 wrz 22:42
Mila:
1) log
273=x⇔
27
x=3
(3
3)
x=3
3
3x=3
1
3x=1
2) log
1/813=x⇔
4x=−1
sprawdzenie
| | 1 | |
( |
| )−1/4=81{1/4)=4√81=3 i zgadza się. |
| | 81 | |
Skoro syn ma logarytmy, to sam powinien tu z nami współpracować.
Nawet dzieci z podstawówki tu potrafią dopytać się , gdy mają trudności.
10 wrz 22:52
Mila:
811/4 ma być.
10 wrz 22:55
Piotr: dzięki,
on to zrobił, a że ja jestem nadgorliwy to go sprawdzam

a tak serio, nie mogę nauczyć go dokładności, często robi zad. dom. na odpie... i łapie przez
to słabe oceny

jeszcze raz dzięki za pomoc
10 wrz 22:59
Mila:
Zmobilizować do pracy.
10 wrz 23:17