Wyznacz pierwiastki zespolone równania
Vectis: x3+i=0
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku jak to się wyznacza pierwiastki zespolone z
rownania?
Muszę się nauczyć na jutro a nie mam pojęcia jak to rozgryźć.
pozdrawiam
10 wrz 21:08
jc: Jeśli chodzi o to równanie, to prosto.
Jednym z pierwiastków jest i.
Mnożysz więc i przez pierwiastki równania x3=1, czyli przez liczby
1, (−1+i√3)/2, (−1−i√3)/2
Otrzymujesz
i, (−√3−i)/2, (√3−i)/2
−−−−
Pierwiastki możesz odczytać z rysunku.
Można też w bardziej pokrętny sposób.
x3+i = x3 − i3 = (x−i)(x2+ix −1) itd.
10 wrz 21:17
'Leszek: Zauwaz, ze i= − i3
Czyli x3 + i = x3 − i3 = (x−i)(x2 +xi −1) to na podstawie wzoru skroconego mnozenia
Teraz rozwiaz rownanie kwadratowe : x2 + xi −1=0 , Δ = ...... oraz x = ....
10 wrz 21:22
Vectis: Mam to rozwiązane w taki sposób, ma być tak rozwiązane ale nie mam pojęcia co tu się stało
| | 3 | | 3 | |
x3 = −i = cos |
| π + isin |
| π n=3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | π | | π | |
x0 = cos |
| π + isin |
| π = cos |
| + isin |
| = i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 7 | | π | | π | | π | |
x1 = cos |
| π + isin |
| π = cos (π+ |
| ) + isin (π+ |
| ) = −cos |
| − isin |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 11 | | 11 | | π | | π | | π | |
x2 = cos |
| π + isin |
| π = cos (2π− |
| ) + isin (2π− |
| ) = cos |
| − |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
10 wrz 22:06
Mila:

x
3=−i
x=
3√−i
|−i|=1
Wzory de Moivre'a
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
zk=|−i|*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | | π | | π | |
z0=1*(cos |
| +i sin |
| ) =(cos |
| +i sin |
| )=i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | | √3 | | 1 | |
=cos |
| +i sin |
| =− |
| − |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
resztę oblicz sam
Lepiej skorzystać z wzoru
JC
Jeśli znasz jeden pierwiastek to :
z
0=i
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z0*(cos |
| +i sin |
| , gdzie k=1,2 |
| | 3 | | 3 | |
10 wrz 22:36
Vectis: Wielkie dzięki
10 wrz 23:25